Estrih sustavi

Estrih ili glazura upotrebljava se za izjednačavanje neravnina na podlozi (najčešće betonskoj), kako bi dobili čvrst, ravan i kvalitetan sloj poda pogodan za hodanje ili polaganje pločica i drugih podnih obloga.
Estrih sustavi

Svi podovi moraju zadovoljavati određene kriterije u pogledu otpornosti na mehanička oštećenja, čvrstoće, tvrdoće te toplinske izolacije, a u području stanovanja i uredskih prostora estrih služi i kao poboljšanje zvučne izolacije.

Cementni estrih je trajan i vodonepropusan, ako je njegovo postavljanje pravilno izvedeno. Ne smije se obrađivati na temperaturama zraka manjim od +5°C, a velike oscilacije u temperaturi te propuh povećavaju opasnost od pucanja. Vrijeme sušenja je obično 28 dana, a u slučaju debljina većih od 5cm, vrijeme potrebno za sušenje se povećava. Postoje i brzovezujuće glazure, gdje je oblaganje moguće već nakon 36 sati. Proizvođači LB Knauf, Samoborka, Rofix, Baumit i Mapei u svom programu imaju razne vrste estriha, ovisno o njihovoj namjeni.

Samonivelirajuće ili izravnavajuće mase služe za izravnavanje betonskih podloga i cementnih estriha ili kao završni sloj prije polaganja podnih obloga (pločice, parket, PVC ili tekstilne obloge). Mogu biti za vanjsku ili unutarnju primjenu u stanogradnji, podrumima, terasama i garažama, te na mnogim drugim površinama. Proizvođači Baumit, LB Knauf te Rofix.

Cementni estrih

Cementni estrih

Estrih se koristi kao zadnja završna podloga prije polaganja keramike,parketa, laminata ili neke druge podne obloge.

Pročitaj više
Suhi estrih

Suhi estrih

Ploče su pogodne za postavljanje PVC podnih podloga, linoleuma, keramičkih pločica (30×30 cm), gotovih parketa ili mozaik parketa.

Pročitaj više