Ljepila za keramiku

Jednako bitno kao i odabir samih pločica (ako ne i bitnije), je izabrati kvalitetno ljepilo koje će osigurati pravilno polaganje i trajnost svih površina oblijepljenih pločicama.
Ljepila za keramiku

Kako bi ljepilo za pločice ispunilo svoju funkciju, potrebno je obratiti pozornost na nekoliko bitnih čimbenika:

  • Vrsta i svojstva podloge: na koju podlogu se polažu pločice, da li je podloga suha, čvrsta, čista i ravna te dovoljno odstajala;
  • Vrsta pločice: ovisno da li je pločica zidna ili podna, koliko je upijanje (gres i porculanske pločice imaju izuzetno malu moć upijanja, te se specijalnim ljepilom osigurava povezivanje podloge i pločice);
  • Namjena prostora u koji se polaže pločica: ako se radi o unutarnjim prostorima s ujednačenom temperaturom, može se upotrijebiti standardno ljepilo. No ako su u pitanju vlažni ili vanjski prostori ili podno grijanje, obično ljepilo neće biti dobro. Također, bitna je vrsta opterećenja: za visokofrekventne prostore bitno je koristiti ljepila s velikom izdržljivošću.

Naveli smo samo najbitnije stvari na koje treba pripaziti pri odabiru ljepila, a njihovo zanemarivanje često uzrokuje štetu i velike dodatne troškove.

Murexin, Mapei, LB Knauf te Rofix imaju široki proizvodni program za sve namjene, od kućne upotrebe, pa sve do specijaliziranih rješenja.