Žbuke i veziva

Žbuke i veziva

Žbuka je fina vrsta betona te je uz opeku jedan od najstarijih materijala na svijetu. Mogu biti unutarnje i vanjske, dok se po sastavu dijele na vapneno-cementne, gipsane ili vapnene. Vanjske žbuke, osim zaštitne funkcije, imaju i visoku estetsku vrijednost, pa se mogu naći u širokoj paleti boja i završne obrade. Proizvođači Lb Knauf, Rofix, Baumit, Samoborka.

Cement je osnovni materijal za dobivanje mortova, žbuka i betona. Primjenjuje se u stambenoj gradnji, za betonske proizvode, podloge i glazure. Na tržištu postoje cementi posebno prilagođeni za zidanje, betoniranje i žbukanje, te cement prilagođen za zahtjevne konstrukcije i visoku nosivost. Dolazi u vrećama ili rasuti. Proizvođači Holcim i Našicecement.

Vapno se u graditeljstvu upotrebljava za proizvodnju građevinskih mortova za zidanje i žbukanje, gdje služi kao vezivo, u kemijskoj industriji za proizvodnju vanjskih i unutarnjih boja, cestogradnji ze mnogim drugim industrijskim granama. U ponudi imamo živo i hidratizirano vapno. Proizvođač Kalun, Baumit.

Cementni špric se nanosi u postupku pripreme podloge, kao vezivni sloj između zida i žbuke. Može se upotrebljavati za tretiranje kako vanjskih tako i unutrašnjih zidnih površina od betona, kamena, opeke, betonskih blokova. Najčešće dolazi u granulaciji 2-4mm. Proizvođači Lb Knauf, Rofix, Baumit, Samoborka.

U ponudi imamo sve navedene vrste vezivnih materijala i žbuka, te pribor za žbukanje.

Cement

Cement

Cement u obliku kakvog ga poznajemo danas izumljen je prije gotovo 200 godina, i od onda ima iznimno važnu ulogu u gradnji.

Pročitaj više