Kako odabrati boju za unutarnje zidove?

Boje imaju najveći utjecaj na izgled i atmosferu u svakom domu, čime su automatski najteža stvar za izabrati prilikom uređenja.

Boje su te koje čine prostor hladnijim ili toplijim, većim ili manjim, mogu stvoriti misterij ili romantiku, utječu na vaše raspoloženje… Stoga se postavlja pitanje: kako odabrati između toliko boja i nijansi?

Krenite od svojih najomiljenijih boja, suzite izbor na dvije ili tri, i usporedite sa namještajem, zavjesama i ostalim stvarima u prostoriji. Bitno je i koliko svjetla imate, jer tamnije boje 'uzimaju' svjetlost i prostor se može činiti premračan. Odabrane boje prije isprobajte na manjem dijelu zida, kako poslije dovršenog posla ne biste ostali razočarani.
Za matematičare postoji i savršeni omjer: 60% u prostoriji treba biti dominantna boja, 30% prateća, a preostalih 10% je boja koja dodaje naglasak, kojom pojačavate učinak.

Stvaranje ugođaja
Nemojte zaboraviti da određene boje i nijanse sa sobom nose i dio atmosfere, pa se tako nježnije koriste za mirniji ugođaj, dok žarke boje dodaju dramatičnost prostoru.
Ukoliko želite ugodnu, društvenu dnevnu sobu, svakako izaberite toplije, svjetlije i kontrastne boje. Ako pak želite više formalni izgled, izbor su plave, zelene i neutralne nijanse.
Za spavaću sobu i probleme sa spavanjem i nesanicom, idealna boja je zelena. Stvoriti će potreban mir i atmosferu, te osigurati opuštajući san.
Žuta boja pak, preporučuje se za kuhinje i blagavonice te radne sobe. Pospješuje komunikaciju, ojačava koncentraciju te volju za učenjem. Također, pripisuje joj se povećanje apetita pa ipak pripazite sa jačinom nijanse :).

Strojno miješanje boja
Kada ste napokon odabrali svoju idealnu boju i nijansu, garancija da ćete ju uistinu i dobiti je strojno nijansiranje. Sve što morate učiniti je u trgovini odabrati boju ili zapisati njenu oznaku, a ostalo prepustiti djelatnicima. U sklopu naše trgovine nudimo strojno miješanje u Top Mix sustavu, što znači neograničen izbor nijansi.

Pri odabiru budite hrabri te izađite iz svoje komforne zone, i pokušajte spojiti boje koje nikada ne biste upotrijebili: začuditi ćete se kako nezamislive kombinacije mogu biti efektne i dodati faktor oduševljenja u vaš dom! I uvijek kupite malo više kako se naknadno ne bi mučili sa pogađanjem iste nijanse!