Kako se riješiti gljivica i plijesni? 5 korisnih savjeta

Gljivice, plijesan i vlažne mrlje na zidovima i stropovima, nastale uslijed kondenzacije vodene pare, najčešće štetne pojave u stambenim i drugim prostorima. U većem broju slučajeva nastaju u uvjetima kod kondenzacije na unutrašnjim površinama uz smanjen protok zraka. U ovom broju donosimo vam 5 korisnih savjeta kako se riješiti gljivica i plijesni.

1. Otkrivanje izvora vlage

Prvi i najvažniji korak je otkrivanje izvora vlage kako bi se riješili problema temeljito bez dodatnih intervencija te pokušaja i promašaja. Izvor vlage u stambenim prostorima je para koja nastaje u kupaonicama i kuhinjama ali i koju proizvodimo disanjem i znojenjem. U kontaktu s hladnim vanjskim zidovima ta para pretvara se u kapljice koje vlaže slojeve boje i žbuke čime te površine postaju idealna podloga za razvoj gljivica i plijesni. Ugradnja PVC stolarije čija je glavna značajka skoro savršeno brtvljenje također potiče razvoj gljivica i plijesni zbog onemogućavanja izmjene vanjskog i unutrašnjeg zraka što u konačnici sprečava prirodno isušivanje zidnih površina. Kako bi vam olakšali da otkrijete izvor vlage u kućanstvu napravili smo grafički presjek kuće s najkritičnijim mjestima na kojima se pojavljuje vlaga. Fotografiju možete vidjeti u Reta katalogu za veljaču na ovom linku.

2. Mogući uzroci vlage

Kako se može vidjeti iz grafičkog prikaza postoji mnogo mogućih uzroka vlage zbog nedostataka građevine: kapilarna vlaga na starim građevinama u podrumskim prostorima, prodiranje vode zbog puknuća cijevi, zbog poplave, strukturni defekti u izgradnji (hladni mostovi), nedovoljno sušenje nakon izgradnje, kondenzacija vlage na nedovoljno grijanim zidovima, povećana vlažnost u prostorijama zbog nepravilnog grijanja i vjetrenja prostora, neispravan krov, oluci ili oštećeni zidovi. Osim nedostataka na građevini i drugi utjecaji mogu uzrokovati pretjeranu vlagu u zraku kao tuširanje, kuhanje, sušenje rublja, kućni ljubimci i kućne biljke, te nedovoljno provjetravanje prostorija.

3. Pravilno provjetravanje može spriječiti plijesan

Vrlo bitan korak u rješavanju prekomjerne vlage je pravilno provjetravanje prostorija. Provjetravanjem se smanjuje vlaga, a ujedno se dobiva i svježi zrak važan za zdrav i kvalitetan život. Vlaga koja se kondenzira na hladnim površinama (kut sobe, vanjski zidovi, prozori…) glavni je preduvjet za razvoj zarazne plijesni. Ukoliko se utvrdi da nema propusta u gradnji redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem može se spriječiti razvoj plijesni. Potrebno je više puta dnevno prozračiti prostorije, barem ujutro i navečer. Otvoriti prozore širom na par minuta neće utjecati previše na toplinu ali će zato izmijeniti dotrajali zrak i vlagu iz prostora čistim i svježim zrakom. Prosječna zdrava unutarnja klima za kvalitetan život je na 20° C i uz 50% relativne vlažnosti.

4. Sredstva za otklanjanje plijesni i gljivica

Ako do stvaranja gljivica i plijesni ipak dođe, potrebno je odmah reagirati i očistiti zahvaćene površine. Danas na tržištu ima mnogo specijaliziranih sredstva protiv gljivica i plijesni. U Reta salonu možete izabrati između raznih sredstava za uklanjanje i prevenciju gljivica i plijesni, anti kondenzacijskih premaza za hladne površine, te specijalizirane boje sa sredstvima za zaštitu protiv gljivica i plijesni. Naše osoblje uvijek vam je spremno ponuditi savjet i pomoći u izboru najboljeg sredstva za zaštitu koje odgovara vašoj specifičnoj situaciji. Nakon što pošpricate plijesni i gljivice sa sredstvom slijedite upute proizvođača u daljnjem djelovanju. Neka sredstva se ostavljaju da djeluju 24 sata, kod drugih se nakon djelovanja površina očisti krpom, špahtlom ili brusnim papirom. Iako će nakon korištenja sredstva protiv gljivica i plijesni površina biti čista, svakako bi trebalo nakon toga nanijeti premaz za hladne i nedovoljno izolirane površine koje onemogućavaju kondenzaciju zraka na zidovima te samim time sprečavaju ponovno nastajanje plijesni i gljivica.

5. Otklanjanje građevinskih nedostataka

U slučajevima gdje se otkrije da je glavni razlog pojavljivanja prekomjerne vlage nedostatak na građevini od ranije navedenih razloga (kapilarna vlaga na starim građevinama u podrumskim prostorima, prodiranje vode zbog puknuća cijevi, zbog poplave, hladni mostovi i sl.) i potrebno je cjelovito rješenje za otklanjanje nedostataka svakako se prvo posavjetujte sa stručnjacima. Postoji mnogo rješenja i različita sredstva koja u kombinaciji mogu osigurati vaš dom od prodora vlage. U Reta salonu možete naručiti sav materijal potreban za sanaciju nedostataka, a naše stručno osoblje rado će vam pružiti savjet ili potražiti savjet kod naših partnera.