Kako obojati unutarnje zidove?

Korisni savjeti za bojanje unutarnjih zidova!

Kako obojati unutarnje zidove?

Bojanje je aktivnost koja bi se mogla usporediti s prvim skokom u vodu. Početak je ljeta i otvara se sezona kupanja, sada je potrebno obaviti revijalni skok. Mala nervoza se osjeti, ali znamo da odmah nakon doticaja s vodom shvaćamo „ništa strašno, idemo opet“. Isto tako ljudi koji nisu iskusili čari samostalnog bojanja osjećaju nervozu, mi smo tu da kažemo, nije to ništa strašno! Ako se dobro pripremite, bojanje je sjajna aktivnost kojom za mali financijski izdatak možete najlakše osvježiti prostoriju ili dom. Proći ćemo kroz sve točke potrebne da prvo bojanje bude što bezbolnije, a da finalni rezultat bude predivna prostorija u novome ruhu.

PRIPREMA

Pripremni proces prije bojanja sastoji se od izbora boje, kupnje pribora i pripreme prostorije koja se boja. Priprema je ujedno i proces koji oduzima najviše vremena, ali ako mu se pokloni više pažnje uvelike olakša cijeli posao bojanja.

1. Izbor boje

Kod izbora boje prva stvar koju je potrebno napraviti jest odlučiti koju boju želimo, tj. koju obitelj boje želimo. Nakon što odaberemo boju tražimo nijansu boje koju želimo, želimo li tamniju boju ili svjetliju. Ovdje treba obratiti pažnju i na tip prostorije koji bojimo, ako je prostorija velika onda su obje varijante, tamna i svjetla, optimalne i neće previše utjecati na osjećaj prostora u prostoriji. Ako je prostorija manja, onda želimo odabrati svjetlije boje kako bi prostorija izgledala prostranije. Osim veličine prostorije, važno je uzeti u obzir što se sve nalazi u prostoriji. Kakav je tip i boja namještaja u prostoriji i vodi li prostorije u druge ili je spojena s drugim prostorijama. Kada sve uzmemo u obzir i odabrali smo boju koja odgovara tipu prostorije i sadržaju prostorije, možemo krenuti na zadnji korak u odabiru boje.

2. Pribor za rad

Kod izbora pribora imajte na umu jedno zlatno pravilo, svaka kuna se isplati. Ako ste već odvojili znatan izdatak za boje, isplati se osigurati i kvalitetan pribor. Pribor radi razliku, a loš pribor može u potpunosti upropastiti proces bojanja i samu prostoriju. Osim što s lošim priborom dodatno otežavamo i produljujemo posao, on utječe na sami izgleda boje. Najčešći pribor koji je potreban sastoji se od: manji i veći valjak, ručka za regulaciju dužine, mrežica za cijeđenje valjka, kist za kutove, krep traka, masa za fugiranje, a po potrebi i ljestve, gladilica, glet masa, staklena mrežica, špahtla i brusni papir. Ne dajte se prepasti s količinom pribora, pribor koji se koristi ovisi o potrebama pojedinca i prostorije koja se boja. U najviše slučajeva potrebni su valjci, kistovi, mrežica za cijeđenje, krep traka i zaštitna folija. Sve ostalo služi kako bi se proces bojanja dodatno olakšao. Svakako provjerite nepravilnosti na postojećoj boji kako bi se bolje informirali što sve treba od pribora. Ako postoje lomovi ili je boja popucala, potrebno je skidati staru boju za što je potreban dodatan pribor. Isto tako ako zidovi imaju razne rupice (npr. gdje su stajali čavli od slika) potrebno ih je urediti za što je potrebna glet masa. Svakako samu kupnju pribora ostavite za kraj, nakon što obavite detaljnu inspekciju prostorije koja se boja.

3. Priprema prostorije

Za što lakše bojanje koje će završiti u rekordnom vremenu, priprema je sve. Priprema nam olakšava posao i jedino što preostaje je usredotočiti se na sami proces bojanja. Iznesite sav namještaj i predmete u prostoriji koje je moguće iznijeti, a ostatak zaštitite.

Potrebno je zaštiti podove, namještaj, prozore, vrata, utičnice, prekidače… Mnogi profesionalci koriste minimalnu zaštitu, jer se vode idejom ako se bojanje radi sa strpljenjem i fokusom boja će ostati na zidu koji se boji i neće kapljati niti doticati nešto što ne smije. Međutim to su profesionalci, minimalno potrebno jest zaštiti namještaj u prostoriji sa starim plahtama ili najidealnije zaštitnom folijom za bojanje. Utičnice, prekidače i vrata poželjno je zaštiti krep trakom. Važna napomena kod krep trake, skinite ju prije nego se boja osuši kako prilikom skidanja ne bi oštetili novu boju.

Prije nego potpuno zaštitite podove i namještaj, potrebno je sve detaljno očistiti. Mrlje na zidovima, paučinu, prašinu, detaljno očistiti podove i sve što bi moglo unazaditi posao. Ako prostorija nije dovoljno očišćena, prašina se može lijepiti za boju, a to nikako ne želimo. Nakon što prostoriju detaljno očistimo i zaštitimo sve elemente, krećemo na posao!

BOJANJE PROSTORIJE

Kada su sve pripremne radnje završile, spremni smo za bojanje prostora! Uvijek krenite bojanje prostora od stropa, glavni razlog je sprečavanje curenja boje stropa po svježe obojanim zidovima. Važno je da su kante i valjak uvijek suhi prije upotrebe. Prvo kistom i manjim valjkom obojite spojeve zidova i stropa nakon čega ostatak površine od sredine prema rubovima bojite valjkom radeći poteze u obliku slova W dok ne primijetite da nema boje na valjku. Svaka novo obojana površina mora djelomično pokriti prethodnu kako bi izbjegli mrlje te ravnomjerno rasporedili boju.

Nikako nemojte stati usred posla da ne završite zid do kraja kako bi izbjegli razlike u tonu, mrlje i druge neželjene posljedice. Obojite cijelu površinu prije nego što ju ostavite da se suši. Tek kada je prvi sloj potpuno suh, započnite stavljati drugi sloj. Važno je i da dobro provjetrite prostoriju kako bi se nanesena boja lakše osušila. Pritom pripazite da sučeva svjetlost ne pada direktno na svježu boju. Posudu za boju nakon završenog sloja dobro zatvorite kako se ne bi sušila, a kistove i valjke možete omotati prozirnom folijom ili staviti u vrećicu kako se ne bi osušili. Tim postupkom ne morate čistiti kistove i valjke između dva sloja bojanja. Ako radite linije na zidu uz pomoć krep trake svakako prije bojanja provjerite s vaservagom jesu li linije ravne.

ČIŠĆENJE

Nakon što smo u potpunosti gotovi s bojanjem, potrebno je očistiti prostoriju i pribor. Krep traka je već skinuta jer ju nismo ostavili kako ne bi oštetili novu boju nakon što se osuši! Sakupite sav zaštitni materijal i pripremite se za čišćenje pribora. Ovo je izuzetno važan korak, ako smo već kupili kvalitetnu opremu, moramo osigurati da nam što dulje traje. Višak boje s pribora i kistova obrišite novinskim papirom, a višak boje na valjcima uklonite tako da pređete njima preko novinskog papira. Sav pribor dobro isperite toplom vodom i osušite prije spremanja. Čišćenje pribora vodom može potrajati, ali ako želite osigurati dugi vijek trajanja kvalitetnog pribora, izdržite! Kistove i četke operite u vodi s nekoliko kapi omekšivača ili deterdženta za pranje rublja. Pustite ih da se natapaju preko noći, ali pazite da drške ne dođu u kontakt s tom otopinom kako ne bi došlo do bubrenja i pucanja. Nakon toga dobro isperite. Jedan od trikova kako bi kistovi ostali mekani nakon čišćenja – utrljajte u njih nekoliko kapi jestivog ulja. Ako primijetite nakon čišćenja da su čekinje na kistu postale krute, tada kist kratko prokuhajte u octu te nakon toga odstranite staru boju.

Bojanje je aktivnost koja izuzetno nagrađuje kada vidimo što smo postigli. Početni strah ako nikada nismo bojali je kratkotrajan, ako se obrati pažnja na sve korake i kvalitetno se odradi priprema pola posla je već gotovo. Svakako prije početka dobro razmislite o odabiru boje po tipu prostorije koji uređujete, opremite se kvalitetnim priborom i uživajte u samostalnom uređenju doma!

Reta katalog za lipanj možete u cjelosti prelistati online.

Pratite novosti putem naše Facebook stranice.