Kako funkcionalno urediti malu kupaonicu

Korisni savjeti za funkcionalno uređenje malih kupaona!

Kada se priča o uređenju i renovacijama, većina često zanemaruje kupaonice. Fokus se stavlja na dnevni boravak, kuhinju i slične prostore koji su „centri zbivanja“ u domovima. Iako je užitak boraviti u lijepo uređenom dnevnom boravku ili kuhati u vrhunskoj kuhinji, kupaonica je prostor koji se svakodnevno koristi od strane svih ukućana. Tako često korišten prostor zaslužuje više volje i promišljanja prilikom uređenja. Uz malo truda i mašte kupaonica može postati jedan od ponosa doma i stajati uz bok vrhunskoj kuhinji ili dnevnom boravku.

Iako se u posljednje vrijeme pri projektiranju stana više vremena posvećuje i do sad zapostavljenim kupaonicama, većina ih je malena ili čak vrlo malena, obično 2x2 metra, stoga je pravi izazov urediti ju da bude i funkcionalna i lijepa. Nastojat ćemo obogatiti iskustvo uređenja kupaonice s nekoliko savjeta koji će olakšati sami proces i rezultirati s mnogo vrhunski iskorištenih malih kupaonica.

Kod malih prostora, zlatno pravilo je postići optimalnu funkcionalnost. Manjak prostora moramo nadoknaditi praktičnim elementima koji osim funkcionalnosti sadrže i lijepi dizajn kako bi postigli idealan spoj funkcionalnosti i krajnjeg izgleda doma. Funkcionalnost se može postići s dobrim planiranjem i nekoliko 'trikova'. Ugradbeni vodokotlić, umivaonik s kupaonskim elementom ispod, pregrada od knaufa umjesto standardne tuš kabine i podžbukne armature samo su neki od njih.

Ugradbeni vodokotlić sakriti će obični pvc vodokotlić i ako se ugradi u zid, uštedjet će prostor. Ako ga uzidate u knauf, dobiti ćete dodatnu funkcionalnu policu za odlaganje raznih stvari. A olakšano čišćenje ne trebamo niti spominjati, obzirom da se pod ispod viseće školjke može jednostavno obrisati.

Kupaonski namještaj sve je popularniji, što ne čudi s obzirom na sve njegove prednosti: spremište je za sve potrepštine, te ujedno skriva i štiti od prašine i vode, te je dostupan u više dimenzija. Postoji veliki izbor posebno dizajniranih umivaonika s ormarićima koji stanu u male kupaonice. Dajte si truda i pronađite dizajn koji se uklapa s ostatkom kupaonice, umivaonici s ormarićima osim što mogu podići izgled kupaone na višu razinu, uvelike povećavaju funkcionalnost i iskoristivost prostora. Kupaonski namještaj dao je svoj veliki doprinos estetici jer je izbor boja gotovo neograničen i jedino treba pripaziti da ga dobro uskladite s pločicama.

Ugradbene ili podžbukne armature čišće su, jednostavnije i privlačnije rješenje od standardnih miješalica. S obzirom na to da veći dio ide ispod zida, omogućava bolje korištenje ionako ograničenog prostora u tušu ili kadi. Mnogo je raznih varijanti, ovisno želite li samo ručni tuš ili i nadglavni zidni tuš, koji vrlo uspješno simulira kišu i pruža izniman užitak pri tuširanju.

Ugrađivanjem tuš kade umjesto klasične kade, dobiti ćete dodatnih 70ak cm prostora. No još bolja varijanta je izrada niše od knaufa i postavljanje tuš vrata, čime je iskoristivost prostora maksimalna budući da s vanjske strane kabine možete postaviti umivaonik, police ili bilo što drugo. Vrata postoje u različitim dimenzijama te nude razna tehnička rješenja: ako nemate prostora za otvaranje vrata prema van, Aquaestil ima sistem 'salonskih' vrata koja se otvaraju prema unutra. Profili mogu biti bijeli ili kromirani, ovisno o dizajnu ostatka kupaonice.

No ipak najbitniji element za dizajn kupaonice su keramičke pločice. One određuju vizualni identitet i dojam, i s obzirom na to da se u Hrvatskoj mijenjaju u prosjeku tek svakih 25 godina, budite sigurni da vam se sviđaju! Suprotno uvriježenom mišljenju da su pločice velikih dimenzija namijenjene isključivo velikim kupaonicama, duguljaste pločice dimenzija 20x50, 30x60 postavljene vodoravno, vizualno će proširiti prostor. Ako nemate prozor, birajte svjetlije i otvorenije boje, a da kupaonica ne bude sterilna, odaberite namještaj u nekoj drugoj, jačoj boji, ili ju ukrasite mnogim dostupnim keramičkim dekoracijama.

Slobodno nam se obratite za informacije, savjet ili pomoć oko odabira elemenata te njihovog smještanja u kupaonici, kako biste dobili što veću iskoristivost prostora!

Katalog možete prelistati online.