Prednosti i karakteristike pur pjene

Korisni savjeti o prednostima i karakteristikama pur pjene!

Prednosti i karakteristike pur pjene

Pur pjena je jednokomponentna montažna pjena koja se koristi za montažu, izolaciju i ispunjavanje spojnih fuga između dovratnika i prozorskih okvira, oko klimatizacijskih otvora ili roletnih kućišta. Pur pjena se također može koristiti za izolaciju od zvuka, hladnoće ili propuha. Punog naziva Poliuretanska pjena ovaj građevinski materijal ima mnogo primjena i gotovo je neizostavan dio građevinske palete. Postoji ručna i pištoljska pur pjena, ručna je namijenjena za direktnu primjenu dok se pištoljska koristi s pištoljem. Sama poliuretanska pjena dolazi u više vrsta: pur pjena, slaboekspandirajuća pjena koja se širi u manjoj mjeri, pur pjena za stiropor i pur pjena za kanalice. Ovisno o potrebama pur pjena također dolazi u raznim stupnjevima kvalitete! Osnovni dodatak uz pur pjenu je sredstvo za čišćenje pur pjene, olakšava čišćenje suhe pjene te se primjenjuje za lako čišćenje pištolja.

Savjeti za korištenje:

- Oprez prije svega! Zaštitite prostor u kojemu radite i zaštitite sebe. Preporučuje se korištenje stare odjeće, zaštitnih naočala i rukavica. Pur pjeni treba 2-3 dana da se ukloni s kože, a potrebno je oko 3 tjedna da se ukloni s noktiju!
- Prije upotrebe pur pjenu protresite oko 30 sekundi, a prostor na koji primjenjujete pjenu dobro očistite od prašine, naslaga i prljavštine.
- Prije primjene pjene dobro je vodom navlažiti prostor na kojemu radite, najbolje je pošpricati običnom vodom. Pur pjeni je potrebna vlaga kako bi se što prije proširila i osušila. Pazite da prostor primjene ne bude previše mokar je se pjena neće moći zadržati na mokroj površini!
- Prije samog nanošenja pjene, ako se njome koristite prvi puta, savjetujemo vježbanje na starom novinskom papiru. Pur pjena se primjenjuje laganim odmjerenim pokretima, a ispunjava se otprilike 50% prostora zato što se pjena proširuje. Ako se nanese previše pjene ona će se samo proširiti i biti uzrok nereda i potrošenog materijala.
- Nakon što je pjena nanesena možete još jednom pošpricati vodom kako bi se poboljšalo proširenje pjene i ubrzao proces sušenja. Kada se pjena osuši, uzmite skalpel ili npr. nož za kruh koji je sjajan za uklanjanje i oblikovanje pjene.

Što izbjegavati:

- Ne preporučuje se korištenje pur pjene bez zaštitne opreme! Osim što je kemijski materijal, pur pjena je izuzetno teška za čišćenje i uklanjanje. Na koži je potrebno više dana da se ukloni, a ako slučajno dođe u doticaj s najdražom majicom, više se ne može skinuti s tekstila! Koristite zaštitnu opremu, ponajprije rukavice, a obucite se u staru odjeću i obuću koja može živjeti s malo pur pjene.
- Prostor oko vrata i prozora najčešći je teren korištenja pur pjene, ali može doći do određenih poteškoća ako se na taj prostor pjena ne primjeni ispravno. Za rad oko prozora i vrata savjetuje se korištenje slabo ekspandirajuće pjene. Ona je napravljena kako bi se optimalno popunio prostor oko vrata i prozora bez viška pjene koja može blokirati njihovo otvaranje.
- Pazite prilikom odlaganja pur pjene! Ona je materijal koji se proširuje i ne staje kada je posao gotov. Koristite komad kartona ili drugog materijala na koji će te odlagati pjenu, u slučaju da pjena samostalno krene izlaziti izbjeći će te čišćenje laminata, tepiha ili neke druge površine.
- Brisanje pjene prije nego se osuši može dovesti do nereda! Ako ste u iskušenju odmah obrisati pjenu koja je otišla malo preko prostora na koji ju primjenjujete, strpite se! Brisanjem pjene koja se još nije osušila samo će uzrokovati još veći nered. Pustite pjenu da se osuši i onda ju oblikujte po željama!
- Ne kupujte pur pjenu na slijepo! Postoji više vrsta pjene, slabo ekspandirajuća, pištoljska, pjena za stiropor i druge. Provjerite kakvu pjenu kupujete i je li namijenjena za primjenu koju želite!

Dodatni savjeti:

- Pištolj za pur pjenu! Koristan proizvod koji izuzetno olakšava posao, ako planirate često koristiti pur pjenu savjetujemo nabavku pištolja. Sjajan je pomoćnik s kojim se pjena lakše nanosi, može se korigirati protok i količina pjene, a poseban mehanizam omogućuje da se pjena ne suši na otvoru pištolja. Provjerite u Reta ponudi pištolje za pur pjenu i olakšajte si posao!
- Ako odmah želite ukloniti ne željenu pjenu prije nego se osuši preporučuje se korištenje acetona! Aceton je otapalo koje je efikasno u uklanjanju još „mokre“ pjene, nažalost ne može otopiti osušenu pjenu. Za čišćenje suhe pjene potrebno je posebno sredstvo za čišćenje koje je dostupno u Reti!
- Pur pjena je zapaljiva, tako da osigurajte prostor u kojemu radite!
- Ako pur pjenom želite ispuniti rupu ili prostor veće veličine potrebno je pjenu nanesti u više slojeva. Moguće je da će pjena opadati u procesu sušenja, u tom slučaju primjenjujte pjenu na manji prostor, kada se osuši oblikujte ju i nastavite postepenu primjenu dok se prostor ne ispuni.
- Ako koristite ručnu pjenu možete na njen nastavak/slamku staviti običnu plastičnu cijev koja omogućuje da pjenu primijenite i na područja do kojih prije niste mogli doći.