Zašto je hidroizolacija u kupaonici VAŽNA

Bolje spriječiti nego liječiti!

Pri izgradnji nove ili renovaciji stare kupaonice, najveću pažnju poklanjamo onom estetskom i vidljivom dijelu kao što su pločice, namještaj ili tuš kabina. Pri tome zaboravljamo na važnost skrivenih komponenti koje nam ne služe u svakodnevnoj upotrebi, npr instalacije i hidroizolacija. Kao što je važno da su sve cijevi ispravno i kvalitetno ugrađene kako kasnije ne bi došlo do pucanja, isto tako je važno pravilno zaštititi svoju kupaonicu od vode i vlage kojima je svakodnevno izložena.

Ova gore narodna poslovica savršena je baš za hidroizolaciju u kupaonici!
Šteta koju mogu izazvati voda i vlaga na objektu je uistinu velika, a sanacija skupa i komplicirana, i često uključuje razbijanje pločica, pomicanje elemenata u kupaonici i slične zahvate.
Iz tog razloga savjetujemo da u startu odvojite novce za pravilnu hidoizolaciju, baš kao i za svaki drugi dio bez kojega ne možete izvesti renovaciju.

Najučinkovitiji je princip sprječavanja prodora vode u slojeve estriha i zidova ugradnjom hidroizolacije ispod završne obloge, najčešće od keramike. Proizvodi koji se pritom koriste moraju biti kvalitetni, jednostavni za ugradnju i naravno, moraju se upotrijebiti prema pravilima struke (ne 'samo malo', već u sloju u kojem se to preporučuje).

Pravilna hidroizolacija izvodi se u 3 koraka:
➠ prvo se prostorija premaže nekom vrstom prajmera, koji prodire duboko u podlogu i na taj način ju ojačava, te ujednačava njeno upijanje. Nanosi se direktno na cementni estrih, beton ili mortove koji su na bazi cementa;
➠ sljedeći korak je nanošenje prvog sloja hidroizolacijskog premaza, koji mora biti otporan na stajaću vodu i razne vanjske utjecaje. Upravo ovaj korak je najvažniji u cijelom postupku i mora biti izveden kvalitetno. Bilo da hidroizolaciju izvodite sami ili ju radi majstor, pripazite da je cijela prostorija premazana, a ne samo neki njeni dijelovi. To je jedini način da optimalno zaštitite svoju kupaonicu!
➠ posljednja faza je postavljanje drugog sloja premaza, brtveće trake te mrežice (po potrebi, za velike površine). Traka može biti samoljepljiva ili se mora zalijepiti ljepilom na podlogu. Njena svrha je ojačanje hidroizolacijskog premaza na mjestima gdje bi moglo doći do pucanja ili smanjenja učinka samog premaza, kao što su dilatacije, spojevi ili pukotine. Trakom treba ojačati spojeve između podova i zidova, oko kade ili tuš kade (zid-zid), te na bilo kojem drugom mjestu koje bi moglo biti ugroženo.

U kratkom videu našeg partnera Dracomerx pogledajte kako sve gore navedeno izgleda u praksi, a nama se obratite za sve dodatne detalje oko izvedbe ili samih proizvoda.